Mi a humán papillomavírus (HPV)?

A humán papillomavírus (HPV) egy igen gyakran előforduló kórokozó, amely jellemzően a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Ma már több mint 200 típusát ismerjük, amelyek közül 40 szexuális úton átvihető1. Világviszonylatban 5-ből 4 ember a kórokozó valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer2. Bár a HPV-vel való fertőződés leggyakrabban nemi úton történik, az átjutásnak vannak más, nem szexuális formái is.

1.) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-fact-sheet
2.) http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/14/217/80/human-papillomavirus-hpv

A HPV-fertőzés tünetei

Sajnos ez a vírus igen alattomos, ha megfertőződtél, hónapok, vagy akár évek is eltelnek, mire bármilyen, látható tünetet észlelnél3. Ahhoz, hogy a HPV-fertőzés hosszú távon fennmaradjon, nagyban hozzájárul az életmódod:

  • a szexuális élet korai megkezdése
  • a dohányzás
  • az immunrendszer gyengesége4

A HPV-fertőzések legnagyobb része tünetmentesen, magától elmúlik, így a legtöbb ember nem is tud róla, hogy fertőzött és másokat megfertőzhet. Akiknél jelen van, és hosszabb ideig fennmarad a vírus, típusától függően szemölcsöt illetve rákmegelőző állapotot jelentő hámfelmaródást (léziót) okoz, növelve ezzel a méhnyak, a szeméremajkak, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás, a száj és a torok daganatos megbetegedésének kockázatát5. Fontos tudni, hogy a legtöbb HPV-fertőzés nem jelent komoly veszélyt számunkra, azonban vannak olyan típusai, amelyeknél nagy a rosszindulatú daganat kialakulásának valószínűsége6. Veszélyességük mértékétől függően az alábbi csoportokba soroljuk a HPV vírus típusait:

  • alacsony rizikójú (pl. HPV-6, -11, -40, -42, -43, -44, -53, -54, -61, -72, -73 és -81)
  • magas rizikójú (pl. HPV- 16, -18, -31, -33, -35, -39, -45, -51, -52, -56, -58, -59 és -68)

Az alacsony rizikójú HPV típusok nem okoznak rákmegelőző méhnyaki elváltozásokat. Legjellemzőbben genitális szemölcsökért és a méhnyakon megjelenő, enyhe, veszélytelen elváltozásokért felelnek. Leggyakrabban a 6-os és 11-es típus fordul elő. Ezek okozzák a genitális szemölcsök 90%-át. A magas rizikójú HPV típusok olyan sejtelváltozásokat eredményezhetnek a méhnyakon, amelyek kezeletlen esetben méhnyaki elváltozások kialakulásához vezethetnek. A HPV-16 és a HPV-18 a két legveszélyesebb, a méhnyakrákos esetek 70%-ában találták felelősnek a betegség kialakulásáért.

3.) Dr. Papp Zoltán: Egészséges nő szeretnék maradni, White Golden Book 2002, ISBN 963 00 7890 2
4.) Zitkute V, Bumbuliene Z (2016) Risk Factors Affecting HPV Infection, Persistence and Lesion Progression in Women and Men. Clin Res Infect Dis 3(2): 1026
5.) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer
6.) http://www.thehpvtest.com/about-hpv/high-and-low-risk-hpv-types

Mik azok a genitális szemölcsök?

A condylomák, vagyis genitális szemölcsök az alacsony rizikójú HPV-típusok által okozott, jóindulatú elváltozások, amelyek a nemi szerveken, a gáton, a lágyékban és a végbélnyílás környékén, jellegzetes bőrszínű, szemölcsös növedékek formájában jelentkeznek. Számuk és nagyságuk igen változó lehet. A szemölcsöket orvosi segítséggel kell eltávolítani. A condyloma megjelenése függvényében kezelhető égetéssel, fagyasztással, lézeres eltávolítással vagy kimetszéssel, illetve olyan, helyileg ható szerek, ecsetelők alkalmazásával, amelyek gátolják a sejtosztódást7.

7.) V.R.Yanofsky et al. Genital Warts, A Comprehensive Review, J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Jun; 5(6): 25–36.

Pap-kenet vagy méhnyaki citológiai szűrés

Ez egy olyan nőgyógyászati vizsgálat, amelynél hüvelytükrözéssel összekötötten a méhszáj felszínéről, illetve a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról vesz citológiai mintát az orvosod. A levált sejtek mikroszkópos vizsgálata lehetővé teszi a rákmegelőző sejtek jelenlétének felismerését és időbeni orvoslását. Rákmegelőző állapot bármely életkorban előfordulhat. Sajnos egyre gyakoribb már fiatalkorban8. Tekintettel arra, hogy a rendszeres szűréssel még a magas kockázati csoportba tartozó HPV-típusok által okozott elváltozások is teljes mértékben kezelhetők, kiemelt fontosságú a vizsgálat megadott időszakonkénti elvégeztetése.

8.) Dr. Papp Zoltán: Egészséges nő szeretnék maradni, White Golden Book 2002, ISBN 963 00 7890 2

A HPV megelőzése

A HPV-fertőzés megelőzésének legbiztosabb módja a monogámia. Szemben több szexuális úton terjedő fertőzéssel, az óvszer használata sem jelent minden esetben teljes védettséget a fertőzéssel szemben14. A HPV vakcina megadott HPV típusokkal szemben biztosít védettséget. Elsősorban a még szexuális életet nem élő serdülőknek javasolt, de már aktív szexuális életet élő nőknek is ajánlatos. Tekintettel arra, hogy a vírus hordozói férfiak is lehetnek, akiknél a HPV pénisz- és végbélrákot okozhat, érdemes a serdülő fiúkat is beoltani15. A vakcináról fontos tudni, hogy csak megadott HPV típusokkal szemben nyújt védettséget, a humán papilloma vírus hatására már kifejlődött betegségek kezelésére nem alkalmas, és nem helyettesíti az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot.

14.) Dr. Papp Zoltán: Egészséges nő szeretnék maradni, White Golden Book 2002, ISBN 963 00 7890 2
15.) Centers for Disease Control and Prevention

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

mellékhatás -bejelentés

Mellékhatás bejelentés

Amennyiben a Papilocare® hüvelygéllel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, megteheti a következő felületen:

https://www.gedeonrichter.com/hu-hu/kapcsolat/mellekhatas-bejelentes

vagy e-mailben a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

impresszum

Impresszum

A Papilocare® weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője:
Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója:
HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szerkesztőségi munkatársak:
Örkényi Gabriella, Kovács- Hain Zsuzsanna, Kapuvári Tamás, Tarjáni Rita, Dr. Jármi Hilda, Haris Éva, Ligeti Anna, Szarvas Zoltán, Vémi Zoltán

Kapcsolat:
Richter Gedeon Nyrt.

Hatóság:
OGYÉI

Amennyiben kérdése vagy észrevétele merülne fel az internetes oldallal vagy annak tartalmával kapcsolatban, kérjük, írja meg az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. küldött e-mailben.

Mellékhatás bejelentés

Amennyiben a Papilocare®-el kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.